/
/
Ο αλγόριθμος αντιμετώπισης κακώσεων κάτω και άνω άκρων
podilasia-3-e1455724264598

Ο αλγόριθμος αντιμετώπισης κακώσεων κάτω και άνω άκρων

Οι Πρώτες Βοήθειες μετά από οποιοδήποτε τραυματισμό άνω και κάτω άκρων δεν περιορίζονται μόνο στη παγοθεραπεία και στην ανάπαυση. Αρχικά ο περιορισμός της φλεγμονώδης αντίδρασης του οργανισμού είναι το κύριο μέλημα του φυσικοθεραπευτή. Τα αρχικά του RICE περικλείουν τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τον άμεσο περιορισμό της για τα τρία πρώτα 24ωρα.

 

  • Rest (Ανάπαυση) σχετική με το μέγεθος του τραυματισμού. Μερική ή πλήρης ανάπαυση σε συνδυασμό με ακινητοποίηση του τραυματισμένου μέλους πιθανόν να απαιτείται. Ο θεράπων ιατρός ή ο φυσικοθεραπευτής σας θα πρέπει να είναι σε θέση να ισορροπήσει, μεταξύ των ευεργετικών προστατευτικών επιπτώσεων της ακινητοποίησης στην πάσχουσα ανατομική περιοχή λαμβάνοντας υπ’ ‘οψιν τις αρνητικές συνέπειες της ανάπαυσης για τη φυσιολογία του σώματος.
  • Ice (Πάγος) ελέγχει τον πόνο και τον τοπικό μυϊκό σπασμό (άμεση νευρολογική αντίδραση στη τραυματισμένη περιοχή του σώματος). Σε περίπτωση που συνδυάζεται και με πίεση τότε η μείωση της φλεγμονώδης αντίδρασης είναι περισσότερο αποτελεσματική.
  • Compression (Ισχαιμική πίεση) άμεσα μετά τον τραυματισμό είναι σε θέση να μειώσει σημαντικά το προσδόκιμο χρόνο αποκατάστασης. Η πίεση ενός άκαμπτου υλικού πάνω στην τραυματισμένη περιοχή μειώνει το αιμάτωμα και τη φλεγμονή στα όρια αυτής. Ο ελαστικός επίδεσμος θα πρέπει να εφαρμόζεται από την περιφέρεια μία παλάμη μακριά από το σημείο τραυματισμού προς το κέντρο και μία παλάμη πάνω από το σημείο τραυματισμού του σώματος.
  • Elevation (Ανύψωση) πάνω από το επίπεδο της καρδιάς είναι σε θέση να μειώσει την κυκλοφορία του αίματος όπως επίσης και να αυξήσει τη φλεβική και λεμφική επιστροφή από την τραυματισμένη περιοχή του σώματος.
Διαβάσε περισσότερα για:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ