/
/
Ψυχολογία-Πόνος-Αποκατάσταση
168489-173711

Ψυχολογία-Πόνος-Αποκατάσταση

  • Πόνος & ψυχολογία
  • Αθλητής & ψυχολογία
  • Η δική μας προσέγγιση

 

Σύμφωνα με το νέο βιο-ψυχοκινητικό μοντέλο ο πόνος δεν είναι ένα μονοδιάστατο χαρακτηριστικό αλλά είναι το αποτέλεσμα του συνόλου των ερεθισμάτων που καταλήγουν στην υπόφυση του εγκεφάλου. Συνεπώς, απλοποιώντας την παραπάνω περιγραφή είμαστε πλέον σε θέση να πούμε ότι μεταξύ δύο ανθρώπων που εμφανίζουν τον ίδιο τραυματισμό το επίπεδο του πόνου και οι συνέπειες του μπορεί να έχουν διαφορετική κλινική περιγραφή γιατί σίγουρα καταγράφουν διαφορετικά ερεθίσματα (περιβάλλον, εργασία, οικογένεια κ.α.) με διαφορετικές συνέπειες. Έτσι λοιπόν και η ψυχολογία, που είναι αποτέλεσμα πλειάδας νευρικών ερεθισμάτων τα οποία επίσης καταγράφονται στην υπόφυση του εγκεφάλου, είναι άμεσος παράγοντας επίδρασης στην αντίληψη του πόνου.

 

Μέχρι σήμερα η ψυχολογία αποτελούσε το επίκεντρο συζήτησης μόνο για ρεκόρ, κατακτήσεις τίτλων και επιδόσεων του ερασιτέχνη ή του επαγγελματία αθλητή. Όμως, η επίδοση για τον ερασιτέχνη αθλητή δεν είναι και δε θα πρέπει να είναι αυτός. Ο πρωταρχικός στόχος για τον καθένα είναι διαφορετικός όπως και η σημασία την άσκησης για την ψυχική ισορροπία του καθενός. Όσον αφορά τους επαγγελματίες αθλητές υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τις επιδόσεις τους, βάσει βιβλιογραφίας, όπως η κόπωση, οι επαναλαμβανόμενες ασθένειες, οι τραυματισμοί αλλά και η κατάχρηση ουσιών και κατ’ επέκταση να επηρεαστεί και η ψυχική τους ισορροπία.

 

Τα επιδημιολογικά στοιχεία γύρω από το ζήτημα ψυχολογία και τραυματισμοί επαγγελματιών αθλητών ποικίλουν. Η φυσικοθεραπευτική εμπειρία μας στην αποκατάσταση και στην πρόληψη σημαντικών τραυματισμών δείχνει πως «ναι» σχετίζονται με τη ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς. Οι παθολογίες με χρόνια κλινικά συμπτώματα (π.χ. τενοντίτιδα, αρθρίτιδα κ.α.) σε σχέση με τους οξείς τραυματισμούς (π.χ. συνδεσμική κάκωση ποδοκνημικής, θλάση μυϊκών ινών κ.α.) φαίνεται να παρουσιάζουν μεγαλύτερα score στους δείκτες άγχους και stress όπως προκύπτουν από τα διάφορα ψυχολογικά test.

 

Μέσα από τη φυσικοθεραπευτική πρόληψη και αποκατάσταση, στόχος μας είναι να ενημερώσουμε και να εκπαιδεύσουμε τον ασθενή.

Η δυναμική συμμετοχή σας στο πρόγραμμα αποκατάστασης συμβάλλει στην κατανόηση του προβλήματος και των επιπτώσεών του, έτσι ώστε να έχουμε μείωση των παραγόντων (π.χ άγνοια) που μπορούν να αυξήσουν το stress και το άγχος.

 

Η κλινική εξέταση που προκύπτει μέσα από τον χειροθεραπευτικό έλεγχο προσδίδει σφαιρική εικόνα της παθολογίας και οδηγεί στα κύρια αίτια πρόκλησης των συμπτωμάτων. Παρατηρείται συχνά, ασθενείς, να αναφέρουν συμπτώματα πόνου στο άνω τριτημόριο του βραχιονίου.

 

Η χειροθεραπευτική κλινική εξέταση του άνω άκρου μας έχει «διδάξει» ότι ο υπακρωμικός χώρος όπου συναντάμε το πέταλο των στροφέων και τους ορογόνους θύλακες καθώς και ο λανθασμένος ωμοβραχιόνιος ρυθμός αποτελούν τις κύριες αιτίες εμφάνισης του αντανακλαστικού πόνου (άνω τριτημόριο βραχιονίου). Το παράδειγμα αυτό είναι ένα από πλειάδα περιστατικών όπου θεωρείται η αντιμετώπιση πόνου ως η λύση του προβλήματός τους, αγνοώντας πως ο πόνος είναι το σύμπτωμα και όχι η αρχική αιτία

 

Διαβάσε περισσότερα για:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ